onsdag 25 augusti 2010

Syrade grönsaker - gör gott!






Stadsjord arrangerade kurs i mjölksyrning. Hackning, packning, saltning och sen om 10 dagar har vi fantastiska burkar med supernyttiga grönsaker som håller 7 år i kylen.
Agneta anlitades som syrningsgruru på våran kurs. Agneta som driver Undermat var även med på Grön kultur Högsbos årsmöte och nu skulle hon berätta i detalj hur man gör för att konservera och näringsmässigt uppgradera skörden. Deltagarna kom från Stadsjords/Räddningsmissionens odlingar på Björlanda prästgård, från Korg-programmet Högsbo och från Grön kultur Högsbo.
Stärkt immunförsvar
Agneta berättade om grunderna. Människor har syrat i tusentals år och skälet har varit att mjölksyrebakterier konserverar grönsaker och animaliska produkter genom att hindra andra farliga bekterier at tetablera sig. Dessutom är mjölksyrebakterierna nyttiga i sig eftersom de bidrar till kroppens immunförsvar och producerar ämnen, såsom folsyra, när bakterierna bearbetar råvaran i burken.
Egna recept
Efter grunderna var det dags att välja och skära och väga. Alla fick syra två burkar var med ingredienser som dukades fram på bordet. My och Liliana kom med nyskördade bryt- och vaxbönor, squash och rödbetor från prästgården och Agneta hade med vitkål, lök, vitlök och kryddor samt havsalt från Frankrike. Dessutom hade Niklas med hallonblad från egen trädgård.
I bästa fall behöver man bara tillsätta salt och vatten till grönsakerna. Råvaran bär själv med sig en startkultur av mjölksyrebakterier. Lök och vitlök ger smak och ger bakterierna bränsle för en snabb tillväxt. Hallon- och svarta vinbärsblad används för att tillföra bra bakteriekulturer på samma sätt som man kan tillsätta vassle eller någon mjölkprodukt med mjölksyrekultur.
10 dagars väntan
På några timmar hade var och en gjort sin egen blandning och burkarna borde ställts ut på exklusiv vernissage på nåt läckert galleri. Nu står dom mörkt i fyra dagars rumstemperatur. Sen blir det 6 dagar i svalare rum och sen blir det provsmakning för de otåliga. Annars bör man vänta tills den syrade produkten mognat ytterligare några veckor. En bra syrning kan ge en produkt som håller i flera år om den står svalt och i obrutet kärl.
Bilder från topp vänster:
Marianne hackar vitlök. P.O, kock på prästgården, skalar lök som ska ner i burken för att göda mjölksyrebakterierna. Ikeakassar fulla av vax- och brytbönor från prästgården. Längst ner Liliana och My från Stadsjord och Agneta från Undermat - vår guru.

onsdag 11 augusti 2010

Wookad brudbukett voila!



Idag har Stadsjord - som ett inlägg i mat- och kulturdebatten - wookat en brudbukett på Kulturkalasets scen nere vid Operan. Tack alla som bidrog med råvaror, wook, florestik och provsmakning.
Stadsjord var inbjudna för att prata om uppodling av staden. Det började med ett vanligt föredrag med undersöta grisar, massa äppelträd, snygga odlare i Högsbo och Mölndal. Sen tog det skruv. La Fleuriste, blomsterbutiken på Aschebergsgatan presenterade en brudbukett bunden på rakt igenom ätliga råvaror från olika odlare i Göteborg och Mölndal. Fänkål, ringblommor, bönor, broccoli och squashblommor ingick i buketten. Odlare i Högsbo, Axgatan i Mölndal och Gunnebo slott samt ytterligare ett par trädgårdar bidrog med blommor och annan mat.
Bra publikrespons
Anders Arnell, Matpredikanten, fick hedersuppdraget att hacka, wooka och presentera buketten inför en väntande publik. Från brudbukett till maträtt. Och den gick hem. Lokalt, stiligt och gott. Vi är inte övertygade om att wokade brudbuketter kommer att stå på var mans meny imorgon. Men vi väntar oss att framtida blomsterhandlare tar aktiv del i omställningen till intressanta och hållbar odling som präglas av att maten kan vara tillräckligt vacker för att ingå i högtidsarrangemang.
Snittblommor från Vasaparken
Johan på La Fleuriste presenterade sin dröm från scenen. Att odla snittblommor i Vasaparken och att sälja lokalodlad mat i blomsteraffären. Stadsjord och La Fleuriste är numera bästisar.

Bilder: Mannen med buketten e Anders, wookande matpredikant. Bakom Anders står Johan och kollega från La Fleuriste. Micha med tallrik kom på idén med att wooka buketten. Lådan kommer från Gunnebo. En av leverantörerna av grönsaker från Axgatan som får namn alldeles strax. Skördeansvarig på Gunnebo får också namn snart. (sorry att jag glömde)


onsdag 4 augusti 2010

Köksmästaren på Gunnebo tar emot




I början av augusti hälsade Stadsjord på hos köksmästaren på Gunnebo slott. Möte var bestämt med Patrik som är relativt ny i den gastronomiska toppen på stolta Gunnebo. Kan vi samarbeta, var frågan?
Vi - Micha, Niklas och My - har med en visningslåda från Prästgården för att ha något påtagligt att spinna överläggningarna kring. Gunnebo ingår i Stadsjords-familjen men det är första gången vi träffar nye köksmästaren Patrik.
Köper även små volymer
Patrik förklarar att en restaurang som hans kan köpa även små volymer och att man har kökskompetens nog att ta tillvara det som bjuds just nu av lokala odlare. Stadsjords låda med bönor, kålrabbi, squash, sockerärtor med mera ser snygg ut och vi kommer definitivt prata vidare om regelbundna leveranser till Gunnebo. En förutsättning är förstås att produkterna är ekologiska och att leveranserna håller hög kvalitet och att det finns en hög ambitionsnivå i botten.
Äpplen och fläsk
Stadsjords/Räddningsmissionens ekologiska äpplen från prästgården är en given produkt för Gunnebo (förutsatt...) och samma sak gäller det fläskkött som på sikt kommer att kunna levereras. Men nu blir det för mycket framtid. In i Patriks kyl i realtid...
Kylen full med ljuvliga experiment
Patriks kyl är en skattkammare för den som gillar nygammal, innovativ naturhushållning. I kylen finns sirap som kan blandas ut till måltidsdryck gjord på älggräs och intill står en sirap på björksav. Plättar stekta i björksirap när sommaren är avlägsen, tänk er det! Och på en annan hylla ligger saltade krasseblad och peppartosblad för vintersäsongens olika dolmar. Jag föreställer mig en gös- eller gäddfärs inlindad i pepparotsbladet. Passar bra eftersom Rådasjön intill hyser regionens grannaste gösar.

Bilder: Patrik på Gunnebo i mitten samt My, Naomi och Micha från Stadsjord. Saltade pepparrotsblad överst och krasse under. Stadsjords demolåda.