Två ardennerhästar, bulgarisk folkmusik, ukulele-kids och coola grisar. Första spadtaget i lördags blev just så roligt som vi hoppats. Meningen är fullständig så när som på det omtalade utropstecknet. .
Det kliar i fingrarna på odlarna och hög tid att sätta igång med indelning av lotter och så småningom sådd och plantering. I lördags togs grisstängslet bort för att släppa in odlarna. Men först på plan var ardennerhästarna Relaxa och Ronaldo. Egentligen näst först, för som en upptakt till plöjningen sjöng Lena Andersson och hennes två kompisar ungerska sånger om livet. Utan att begripa ett dugg av orden känns det som att sången handlade om just det. Hästarna kördes av Håkan och Eva som kommer från Halland för att visa att man fortfarande kan använda häst för att plöja och harva. Första arbetspasset för hästarna handlade om att plöja upp ett stycke gräsmatta 100 meter söder om kyrkan. I programmet stod: "Svenskt rekord i utropstecken". Hästarna plöjde en 30 meter lång och fem meter bred åker som sedan harvades för att slå sönder grässvålen ytterligare. Det var meningen att barnen som kommit skulle så ett solrosfält stort nog att synas från himlen. Fröna låg beredda i en låda och barnen var taggade men regn och hagel ändrade på den planen. Barnen bjuds vid ett senare tillfälle för att så det gula rekord-fältet. Meningen kunde så att säga inte avslutas enligt plan.
Odlarföreningen dukade upp
Mer än 100 Högsbo-bor njöt av hästarnas uppvisning på solrosfältet. En Renova-bil stannade mitt i gatan och ut kom en sopgubbe och tog bilder. Plogen skar upp grässvålen som smör och vände gröna sidan ner och svarta upp. Så elegant. På 20 minuter var fältet plöjt och ungefär lika lång tog det att harva. Borta vid kyrkan hade Högsbo Odlarförening dukat upp med kaffe och bakverk, falaffel och korv med bröd och lotter fanns att köpa. Kör ringlade lång men det var helt okej för världens finaste orkester underhöll. Maria Apelmo från Axel-Huset ledde ett gäng ukulele-kids genom en rad sånger på gris och hästtema. Kidsen satt med sina färglada ukules på kyrkmuren och alla som var på plats fick vara med och sjunga allsång. "Lille gris, lille gris, lille söte grisen. Om du frys, om du frys så kryp in i stian. Lille häst, lille häst, lille söte hästen. Plöjer bra, plöjer bra nästan in till prästen." Sen kom regn och hagel och många flydde hem, kanske tidigare än de tänkt men antagligen full av intryck och minnen från livet. Hästar som plöjer en åker mitt i stan. Jo, jag såg det själv.
Världens coolaste grisar
Vad gjorde grisarna när ukulele-kidsen och allsången ljöd. Jo, dom låg i en hög och slappade i en utspridd bal med halm. Fem meter från allsången, ungefär som ungdomar på ett badlakan på stranden. Fast när det började hagla fick dom fart in i grishuset.
Vad gjorde grisarna när ukulele-kidsen och allsången ljöd. Jo, dom låg i en hög och slappade i en utspridd bal med halm. Fem meter från allsången, ungefär som ungdomar på ett badlakan på stranden. Fast när det började hagla fick dom fart in i grishuset.
Varför häst i staden?
Grisarna gick in, andra gick hem och ett 20-tal personer följde med för att lyssna på Håkan och Eva berätta om hur man använder arbetshästar idag. Håkan har kört i skogen med häst i flera år och dessutom klipper han gräs i konkurrens med vanliga entreprenörer som kör med motordrivna maskiner. Att köra ut timmer ur skogen med häst kostar litet mer om man bara ser den direkta kostnaden. Men om man tar med miljöaspekten och trivselaspekten då klår hästen alla andra metoder. Problemet med moderna stora skogsmaskiner är att investeringen i maskinen är så stor att man måste köra även i blöt skogsmark året runt vilket ofta ger enorma körskador ute i skogen. Dels är det fult med djupa spår ute i marken men allvarligare är att trädens rotsystem skadas och naturliga hydrologisk förhållanden förändras drastiskt. Maskinen kör av rötter men täpper också till underjordiska vattenflöden vilket ger en rad negativa konsekvenser. Når det gäller gräsytor är hästen klart konkurrenskraftig gentemot vanliga åkklippare även utan att miljöaspekten räknas med, menar Håkan och Eva. Dessutom är hästen väl lämpad för att sköta närområdets enkla transporter av sopor, jord, vatten för att vattna staden odling med mera. För Håkan och Eva är det ofattbart att inte Slottsskogen har en häst som sköter de interna transporterna. Och varför inte Botaniska som hade en arbetshäst som körde interntransporter in på 70-talet. I Huskvarna har man återigen tagit hjälp av häst för att köra sopor i staden. Populärt och rationellt, menar man där. Tack alla ni som kom och hejade på hästarna och grisarna och odlarna och kidsen och sångarna och hästförarna. Och tack till det fina teamet som gjorde dagen möjlig: Familjebostäder som huvudsponsor, Etik & Energi, Högsbo Församling, Högsbo SDN, Park & Natur och Högsbo Odlarförening.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar