Varje torsdag arrangeras Torsdakväll hos Kvartersodlat i trädgården vid Vågmäsareplatsen. Förra tillfället den 12 juli blev kanon med en lagom grupp som följde den medicinska rundvandringen och en lysande pedagog och växtexpert som presenterade den ena dunderkuren efter den andra. Vi kommer att tjat på Christoffer att han kommer tillbaka så ni behöver inte bli deprimerade för att ni inte fattade galoppen och missade vandringen.
Mot depression
Och skulle det var för sent och ni känner er litet molokna så prova med Johannesört. Man hart vetat i hundratals år att johannesörten får depressioner att blekna bort. Har ni bara huvudvärk så koka sälgens bark (barken från en gren 30 cm lång) i 20 minuter och drick den beska vätskan som är full av acetylsalicylsyra.
Vidare fick vi lära oss att den allmänna mjölkörten är både nyttig och att den ger bättre mjölkproduktion (laktation) hos kor, grisar och kvinnor och andra viktiga grupper i samhället.
Och för att inte hamna i en diskriminerande genusfälla passar Christoffer på att repa av en intill växande xxxxdun som likt pumpakärnor minskar risken för prostatacancer.
Gäddnate för den hungrige
Nere vid dammen hittar Christoffer bredkaveldun vars späda vårkolvar är de bästa den svenska vilda naturen har att bjuda av delikatesser, säger guiden. Och ute på vattenspegeln guppar gäddnate som ni kan ta med hem efter det misslyckade gäddfisket om ni promt ska mata familjen med hemjagat.
Bilder: 1. Christoffer med åkerfräken som stärker bindväv naglar och skinn och som är basen till ett superbra insektsmedel som sprayas på den angripna växten.
Jag kan tillägga att de flesta av de vilda nyttoväxter vi tog upp i pallkrageområdet var:
SvaraRaderagråbo, bladvass, rölleka, vägsenap, mjölkört,
hästhov (tussilago), bredkaveldun, käringtand, ögontröst, kalmus, veketåg, dunört, renfana, åkerfräken, trampört, kirskål, gäddnate.
Tror att det var de som togs upp.
Den mot prostatabesvär var dunört och sälgen (och för den delen även kvistar av alla viden och pilar) innehåller salicin som i kroppen blir till salicylsyra som är bl a smärtlindrande. Med vattenfri ättika skulle det faktiskt vara möjligt att tillverka acetylsalicylsyra av det. (Acetyl- i namnet, betyder att det är ättika bundet till salicylsyran) :o)
Åkerfräken ska sprutas på som förebyggande, men renfana, gråbo och malört kan sprutas på när angreppet redan har skett. Tagetes som jag såg att vissa har i sina pallkragar, kan fungera också.
Det mest intressanta var att det fanns äkta johannesört på området, vilket inte är så vanligt i Göteborgsområdet!
Tack för att jag fick bidra med mitt intresse, och jag gör gärna detta igen om tillfälle skulle finnas :o)