tisdag 27 mars 2012

Solen går upp över Kvartersodlat/Stadsjord





Nu vågar vi äntligen berätta att det ordnat upp sig för säsongen 2012. Det har vart en rysare men nu är vi på banan. Solen har gått upp på allvar. Det blir odling och kaffe och kakor igen. Och det blir växthus. Det är Lundby SDN, Fastighetskontoret och Kvillebäcken som gör det möjligt. Och alla ni som lägger ner kärlek och möda på platsen.
Vi drar inte hela storyn men fortfarande i början av mars fanns ingen budget för Kvartersodlat i Kvillebäcken. Alla älskar projektet och pratar om alla fina värden men pengarna stoppade upp i konstiga rör och fack och skrymslen. Men så lossnade proppen och 2012 kommer att bli en rolig vår, sommar och höst.
Forskning och praktik
Vi ska äta bullar, odla, bygga växthus och bjuda på roliga och lärorika evenemang. Och vi ska anstränga oss för att få med fler forskare att titta på det här med kvartersodling. Vad är det bra för? Hur gör man för att få ännu bättre resultat?
Växter och jord
Under april får vi upp vårt nya växthus som ska ge plats för fika och växter och möten. Vi kommer snart att annonsera vilka dagar vi har växtförsäljning och när det blir presentationer, kurser och annat.
Alla har kvar lotterna!
Ni som startade en pallkrag förra året har kvar den i år igen. Ni som står i kö ska snart få besked hur det blir. Om vi får mer plats eller inte. Vi tror att vi löser det. I mitten av maj arrangerar vi första odlardagen då vi lämnar ut jord och växter till er som vill komma igång tidigt. Men det kommer mer information om det senare.
Caféet öppnar i maj
Vi kommer inte att ha öppet varje dag men så mycket som möjligt. I år kommer vi att kunna fika i växthuset och det blir mysigt. Växthuset kommer även att kunna bokas för sällskap utanför ordinarie öppettid. Ett par bokningar är redan gjorda!

onsdag 14 mars 2012

Från rivningstomt till finrum




I dagarna har två fina trädgårdsböcker kommit ut i handeln. Samtal i trädgården av Karin Berglund och Gatsmart odling av Ulrika Flodin Furås. Bägge böckerna berättar om Stadsjord/Kvartersodlat.
Vi är larvigt stolta. Storyn om Kvartersodlat på en rivningstomt i de hårda delarna av Göteborg är intressant och vårt arbete med grisar är också det lockande och funktionellt. Så vi är inte alldeles förvånade att folk och författare är nyfikna på vad vi gör. Men som sagt stolt över uppmärksamheten. Om vi kan inspirera någon att kliva bortom det vanliga så är vi jätteglada. Bägge böckerna är förövrigt vackra och fint skrivna och formgivna. Och 2012 års planer med växthus finns med. Nu ska de bli verklighet!
Bild: Den uppslagna boken är Samtal i trädgården. Maja Halling och Nina Frognerborn snackar kakor och trädgård.


torsdag 8 mars 2012

Österrikes småproducenter har medvind







Stadsjord reste till Österrike för att kolla in hur det går med småskaligheten ett stycke söderut. Landets jordbruksmässor dignar av nya produkter för småbrukaren med produktion och förädling.
Vi hakade på Länsstyrelsens resa i början av mars. Frukt- och bärexperten Kirsten Jensen och kollegan Johanna reseledde. Det blev mycket honung, grisar, must och snaps i trakterna kring Linz.
Ny småskalig teknik
Vi besökte flera gårdar som alla funnit sin nisch med små arealer, hög förädlingsgrad och försäljning på gården. Statistiken är tydlig. Österrike har flera tusen slakterier och Sverige har cirka 100.
En av gårdarna som ligger insprängd i ett villaområde tjänar sina mesta pengar på catering och på skolmåltider. Gården odlar, föder upp djur, tillverkar charkprodukter och levererar sin egen mat till stadens skolor. Den sortens gårdar är spridda över hela landet. Och glöm tanken att bönderna lever i armod. Vår speciella gård omfattade ett nytt bostadshus på 1 200 smakfulla kvadratmeter för storfamiljens fyra generation. Och över lag ser gårdarna välskötta ut.
Satsar på småttingarna
Vi gjorde företagsbesök hos bland annat Voran som tillverkar stora maskiner till bland annat John Deere men också mustpressar till småpluttarna. Företaget förklarar att den den inhemska marknaden för småmaskiner är absolut viktigast för bolagets lönsamhet. TV-teamet som filmar en kille som har uppfunnit och utvecklat en nöt och fruktplockare. "Vi är inte här och filmar gulliga red-necks" säger reportern. "Vi gör näringslivsreportage!"

Bilder: Österrikes största bonnamässa dignar av maskiner och utrustning till de pyttesmå livsmedelsförädlarna. Tillverkare som Voran tjänar bäst på den inhemska marknaden. Och mässpubliken ser ut att komma från en nyinspelning av Sound of Music. Exotiskt och glatt.