onsdag 11 november 2009

Potatisen är bärgad
Stadsjord och Grön kultur Högsbo blev med en massa potatis under sommaren. Botaniska behövde ett fosterhem för en massa rara sorter från Sveriges alla hörn. De flesta har klarat högsboleran bra.
Nej, vi tänker inte genomgå några förhör om exakt hur vi lagt upp vårt arbete med potatisbanken. Alnarp och Ulltuna hade nog haft synpunkter på våra metoder. Av 29 planterade sorter tog sig de allra flesta trots att många var så gamla och skrumpna att vi inte såg något liv i materialet när det sattes i jorden. Men Högsbo-leran fick liv i det mesta. Vi kan bjuda på att artbestämningen blir litet sisådär när pinnarna som markerade raderna försvann i det allmänna sommartrampet.
Fyra fisklådor
Nu ligger potatisen och vilar under kyrkan i fyra fisklådor för att planteras till våren. De osäkra sorterna kommer att bestämmas på nytt med hjälp av blommor och blad. Väldigt många av sorterna var röda och många snarlika. Ett stalltips från oss potatisbankirer är att det ska vara ordentligt långt mellan raderna om man planterar många sorter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar