onsdag 25 augusti 2010

Syrade grönsaker - gör gott!






Stadsjord arrangerade kurs i mjölksyrning. Hackning, packning, saltning och sen om 10 dagar har vi fantastiska burkar med supernyttiga grönsaker som håller 7 år i kylen.
Agneta anlitades som syrningsgruru på våran kurs. Agneta som driver Undermat var även med på Grön kultur Högsbos årsmöte och nu skulle hon berätta i detalj hur man gör för att konservera och näringsmässigt uppgradera skörden. Deltagarna kom från Stadsjords/Räddningsmissionens odlingar på Björlanda prästgård, från Korg-programmet Högsbo och från Grön kultur Högsbo.
Stärkt immunförsvar
Agneta berättade om grunderna. Människor har syrat i tusentals år och skälet har varit att mjölksyrebakterier konserverar grönsaker och animaliska produkter genom att hindra andra farliga bekterier at tetablera sig. Dessutom är mjölksyrebakterierna nyttiga i sig eftersom de bidrar till kroppens immunförsvar och producerar ämnen, såsom folsyra, när bakterierna bearbetar råvaran i burken.
Egna recept
Efter grunderna var det dags att välja och skära och väga. Alla fick syra två burkar var med ingredienser som dukades fram på bordet. My och Liliana kom med nyskördade bryt- och vaxbönor, squash och rödbetor från prästgården och Agneta hade med vitkål, lök, vitlök och kryddor samt havsalt från Frankrike. Dessutom hade Niklas med hallonblad från egen trädgård.
I bästa fall behöver man bara tillsätta salt och vatten till grönsakerna. Råvaran bär själv med sig en startkultur av mjölksyrebakterier. Lök och vitlök ger smak och ger bakterierna bränsle för en snabb tillväxt. Hallon- och svarta vinbärsblad används för att tillföra bra bakteriekulturer på samma sätt som man kan tillsätta vassle eller någon mjölkprodukt med mjölksyrekultur.
10 dagars väntan
På några timmar hade var och en gjort sin egen blandning och burkarna borde ställts ut på exklusiv vernissage på nåt läckert galleri. Nu står dom mörkt i fyra dagars rumstemperatur. Sen blir det 6 dagar i svalare rum och sen blir det provsmakning för de otåliga. Annars bör man vänta tills den syrade produkten mognat ytterligare några veckor. En bra syrning kan ge en produkt som håller i flera år om den står svalt och i obrutet kärl.
Bilder från topp vänster:
Marianne hackar vitlök. P.O, kock på prästgården, skalar lök som ska ner i burken för att göda mjölksyrebakterierna. Ikeakassar fulla av vax- och brytbönor från prästgården. Längst ner Liliana och My från Stadsjord och Agneta från Undermat - vår guru.

1 kommentar:

  1. Tack för ett superintressant inlägg. Håller med, burkarna med sitt innehåll är vackra. Måste testa att syra någon gång!

    SvaraRadera