söndag 23 januari 2011

Ekobonde anställd på prästgården


Strax efter nyår började Christoph sitt arbete som bonde på Björlanda Prästgård. Christoph blir daglig ledare för arbetet med grisar, äpplen, spannmål, grönsaker och gårdsunderhåll.
I höstas började Räddningsmissionen och Stadsjord rekryteringen av en ekobonde till prästgården. Vi fick en lång rad mycket kvalificerade sökande och vill tacka för allt visat intresse. Bland alla kompetenta och karismatiska sökande valde vi Christoph från Dresden i Tyskland.
Intresset väckt i Sverige
Christoph var i i Sverige första gången 1992 och har sedan dess varit här varje år minst en gång för att semestra och för att jobba. Första jobbet på jordbruk var på en gård utanför Katrineholm och sen var steget till jordbruksuniversitetet i Dresden inte långt. Christoph pluggade ekologiskt jordbruk och praktiserade i både Canada och Sverige.
Gillar Sverige
Varför flytta till Sverige? Killen e kär i Sverige helt enkelt. Han började plugga svenska redan 1998 och de gör även hans tjej som är kvar i Tyskland ett tag till. Nu gäller det att hitta lägenhet eller annat bra boende gärna på Hisingen. Har ni tips så hör av er till Christoph (christophhochmuth@gmx.de). Hör av er även om ni inte har lägenhet. Bjud hem honom på fika eller middag.
Från stort till smått
Christoph är van vid stora ekogårdar och nu ska han jobba på ett litet stadslantbruk med flera sorters djur och arealer som inte brukats på väldigt länge. Några av utmaningarna: Hur ska vi producera vårt eget ekologiska foder till grisar, får, höns och ankor? Hur ska växtföljden se ut som grisarna ska gå i? Kompost och gödselhantering.

Bilder: 1. Christoph kollar in Råda Säteris nysatsning på odling och bin. 2. Isdubbar runt halsen eftersom vi färdades över Rådasjöns is från Gunnebo-sidan.

1 kommentar:

  1. Gunilla Arneström10 mars 2011 13:44

    Vad spännande det verkar,att flytta hit från Tyskland. Jag önskar lycka till och många goda skördar,allt nyskapande och bevarande behövs i Göteborgsområdet.

    SvaraRadera