söndag 10 juli 2011

Kvartersodlat Kvillebäcken på gång
Nu får Göteborg sin egen rivningstomtsträdgård. Stadsjord, Kvillebäcks-konsortiet och SDN Lundby kör tillsammans. Namnet blir Kvartersodlat Kvillebäcken. Betongöken idag. Ätlig trädgård snart.
Platsen är tomten mellan Akbars chark och Långängen. Kvartersodlat flyttar in istället för att tomten skulle stå tom tre trista somrar i väntan på byggnation. Nu blir det odling i säckar, lådor och krukor. I stort sett all odling är mobil. Odlingen går att flytta och vem som helst kan ta med sig inspiration från platsen.
Fastighetskontoret finansierar
Fastighetskontoret i Göteborg har fått utvecklingsmedel från Göteborgs stad att lägga på lovande trädgårdsprojekt i staden. Stadsjord och SDN Lundby har sökt medel och är de första att få ta del av denna utvecklingspott. Kvartersodlat blir en plats som skall inspirera till odling, matkultur och smart livstil för hela Göteborg och även i väsentligt vidare cirklar.
Tre parter bakom Kvartersodlat
SDN Lundby och Stadsjord har arbetat tillsammans sedan i våras för att utveckla hållbarhetskultur i Lundby. Nu när Kvillebäcks-konsortiet slår följe och erbjuder rivningstomten för grön samhällsdialog då blir de riktigt kul i Lundby. Sommaren i Kvillebäcken kommer att erbjuda en rad överraskningar.
Café i container
Platsen präglas av enkelhet. Billiga material - i bästa fall från kvarteret. Förråd och café inryms i containrar men vi lovar att om ett par veckor trollar vi fram gott kaffe och goda kakor ur vår 20 fots kakburk.

Vi berättar om utvecklingen på tomten här på bloggen. Trädgården kommer snart att vara öppen varje dag 14 - 19.

Bild: 1. Johan, Stadsjord, och lilltjejen kollar entren till Kvartersodlat. 2. 4. Fräckare lokala aktörer än till och med Berlin kan bjuda. 3. Bakom staketet blir det trädgård. 4. Grävare, Älvstranden utveckling, Stadsjord, SDN Lundby kollar samlas när grävskopan ska fixa till de värsta hålen på tomten. 5. Det blir en trädgårdsevolution från nästan noll. 6. Istället för att tomterna står öde i flera år flyttar Kvartersodlat in redan i år. 7. Här bakom Akbars chark vid Vågmästareplatsen växer trägården fram. 8. Ansikten vid entren till Kvartersodlat.2 kommentarer:

  1. Kommer den här typen av verksamhet få plats när nya Kvillebäcken är på plats? Känns inte särskilt genuint utan mer som subventionerad reklam för nybyggnationen i området... när allt sedan är på plats kommer vi inte se vare sig kvartersodling eller uppfriskande graffitti i stadsdelen. Trist att behöva negga detta så för att avsluta positivt så är det nu väldigt trevligt omän det är övergående.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror inte området vill vara minnet om platsen som HADE grönt eller platsen som gav upp. I tre somrar ska det vara som nu och vad som sker efteråt får vi se.ju mer populärt och befolkat platsen blir ju roligare är det att det fortsätter efter de tre somrarna. Vill du ha det kvar så gör din röst hörd och sedd: ta med familj och vänner dit och visa att ni samtycker till idén. Tystnaden kommer få platsen att försvinna. Samma om man tänker att någon annan får göra sig hörd istället för en själv, man kan inte lägga uppgiften på andra för då kommer ingen. Min son och jag är så gott som stammisar

      Radera