fredag 22 maj 2009

Hur bra klarar grisarna jobbet?


Vovven, Sötnos och Måla är i Högsbo för att jobba.  Grisarna flyttade för tre dagar sedan och har börjat på sitt andra arbetsfält, ett stycke söder om det första. Hur har arbetet gått då? I vart fall blir det inte MVG i alla ämnen. 

Vi börjar med att dela ut de höga betygen. Grisarna har varit fantastiska psykologer, glädjespridare, inspiratörer, omrörare av folks uppfattning om vad staden är till för. Grisarna har vidare varit demokratiska eftersom de verkar gilla alla hundraser och människosorter. Dom har varit massmediala och de har inte bitit någon eller stulit saker från barn och andra besökare. Toppbetyg för denna insats, alltså. 
Bökningsgrad
Förhoppningen var att grisarna skulle böka upp den tilldelade ytan jämnt. Vi konstaterar att stora delar av hagen lämnades med intakt grässvål. Ungefär hälften av hagen var uppbökad. Gissningsvis skulle vi fått ett bättre resultat om vi delat hägnet i två delar och tagit en i taget. Det är den modellen vi väljer för nästa fas. 
Gödsling 
Grisarna har gödslat marken med en relativt god spridning. Inga delar av hagen är ogödslade. Det skulle vara intressant med referensytor för att kunna jämföra vad grisgödslingen de facto gör för odlingsresultatet. Såna resurser har vi inte i dagsläget. 
Ogräs- och skadedjursbekämpning
När grisarna bökar går de hela tiden och knaprar på mat de hittar. Men det är mycket svårt att se vad de äter. Kirskål i sin helhet är kanongott, liksom maskrosrötter, det är lätt att se. Men hur mycket insektslarver och dylikt de äter det går inte att avgöra. En viktig effekt av bökningen är också att de vänder upp jorden och blottar ogräsrötter för solen. Det är lika effektivt som att äta upp växten. 
Vi är noviser - men vi lär oss
Stadsjords projekt i Högsbo är en prototypverkstad. Vi gör saker som inte är vanligt förekommande och det finns inte så många att fråga. Vi provar och lär oss längs vägen hur man på smartast sätt får grisarna att göra sitt jobb samtidigt som de har det kul. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar