tisdag 25 september 2012

Landsbygdsministern besöker en landsbygsambassad

Eskil Erlandsson hälsade på Kvartersodlat i förra veckan. Han väntade sig stadsjordbruk på en rivningstomt och hittade just det. Plus en landsbygdsambassad.
Stadsjord och Kvartersodlat handlar om att förtäta staden genom att skapa viktiga kvaliteter på lågutnyttjad mark. Vi tror att Eskil Erlandsson som ju har grisbonneri på CV:n uppskattade att hälsa på Göteborgs första stadsgrisbönder sedan 2:a världskriget. Vi tror också att ministern blev imponerad av vår trädgårdsetablering på rivningstomten och succen med rivningstomtsgrönsaker och kakor som blivit favoriter och säljs till toppkrogar och event för andra året. 
BÖNOR LÄNGS INDUSTRISTAKETEN
Kvartersodlat visar att man kan producera kanonkäk på en industritomt med störbönor i staketen. En bra skörd kan på en meter industristaket ge 10 kilo som säljs för 98 kronor kilot. Det blir en slant på en kilometer staket. Just det, ungefär en miljon. 
LANDSBYGDSAMBASSAD MITT I STAN
Stadsjord/Kvartersodlat utvecklar dialogen mellan stad och land. Landsbygdens kunskap slumrar i staden buren av inte minst nysvenskar med erfarenhet från djur och odling. När vi lokaliserar och mobiliserar slumrande bonnakunskap i stan får vi igång odling i staden och - tror vi - en ruralisering. På sikt kommer stadsjordbrukare välja att bosätta sig på landet eller i gränsen mellan stad och land för att utveckla odling och djurhållning på större arealer. 


Bilder: 1. Niklas Wennberg berättar om nästa växthus som utvecklas i samverkan mellan Nötkärnan, Stadsjord, White arkitekter och Älvstranden utveckling. Odling, vattenbruk, kvarterspub, skollokaler och kanske boende i ett containerkomplex. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar