onsdag 1 juni 2011

Prinzessinnengarten - Europas coolaste stadsodling?Kreuzberg i Berlin ligger på östsidan. Stadsdelen är punk, klubbar, kultur och turkisk mat och stadsodling. Fräckast är Prinzessinnengarten vid Moritzplats mitt i stan. Åk inte förbi Berlin utan ett besök.
Trädgården öppnade 2009. Mitt i staden på en rå tomt som väntar på en köpare. Under tiden hyrs platsen av en idéstark grupp som vill diskutera människors utrymme i staden.
ALLA KAN ODLA
Vem som helst ska kunna odla allt so odlas i trägården. Inga dyra krukor utan brödbackar i plast, mjölkkartonger och rissäckar som vem som helst kan få från närmaste Thaikrog.
STADIG KÖ
Maten som produceras i trädgården går till stor del till den egna restaurangen och kön ringlar lång hela dagen. Enkla goa rätter, ljuvliga kakor och fullständiga rättigheter.
FÖRELÄSNINGAR OCH KURSER
Varje dag händer det något i trädgården. Kurser, föreläsningar, visningar, barngrupper som lär sig odla. Många människor tar en daglig promenad genom trådgården och sitter och slappar med en kopp kaffe eller utan. Öppet för alla inget inträde men intäkterna räcker för att betala marknadshyra av marken och del av personalen som arbetar fast på Prinzessinnengarten.

Bilder uppe från vänster: 1-2. Kreuzberg är muralernas stadsdel i Berlin. 3. Sternchen - överlevande från den otäcka dokumentären Barnen från bahnhof Zoo. 4. Dörr Kreuzberg. 5. Potatis i rissäckar. 6. Föreläsning vid kryddbackarna. 7. Grundaren i keps, Marco Clausen vid restaurangen. 8. Kö hela dagen för lunch, kaffe och öl.

1 kommentar:

  1. Gunilla Arneström2 juni 2011 07:22

    Vad fantastiskt ! Spännande att Tyskland verkligen tar till vara mycket bra och använder områden som idag inte används till något vettig.Jag skulle gärna vilja åka på studiebesök,för att få känslan.

    SvaraRadera