lördag 25 juni 2011

UPPGRADERING FÖR GRISARNA

Stadsjords grisar har fått ett nytt uppdrag. Nu i blandterräng i Mölndal på gränsen till Göteborg.
Gristiden på Prästgården är till ända och jag vill tacka Göteborgs Räddningsmissionen för en intressant och lärorik tid. Särskilt tack till Anki, Snoddas och de andra som tagit hand om grisarna så väl. Mölndal innebär en uppgradering på många sätt men kompisarna från prästgården är en stor förlust.
Långt från staden
Det gemensamma målet att ha 20-40 grisar på Prästgården 2011 nåddes inte på långt när vilket var en missräkning (inte minst ekonomiskt) men bägge parter har fått viktiga erfarenheter och det är det viktigaste.
Prästgården är vackert belägen med goda resurser i form av mark och byggnader men den ligger för långt bort för att fungera som prototypverkstad för stadsjordsbruk. Denna del av Göteborg liknar Hallands eller Bohusläns landsbygd mer än Göteborgs stadsterräng. Vi kanske återkommer när Björlanda inkorporerats mer i staden och kollektivtrafiken når ända ut.
Nu till Mölndal
Stadsjords har sedan länge haft samarbete med Gunnebo slott och Mölndals Stadsträdgårdsmästare. Diskussionen om gemensam småskalig produktion av mat i staden och i dess omedelbara närhet har nu materialiserats och vi har på kort tid formerat en grupp som tillsammans skall utforska potentialen för grisproduktion i den stadsnära landsbygden i Mölndal. Övriga parter är i denna stund: Chalmers, Naturhistoriska museet, Svenska Naturskyddsföreningen, Vuxenskolan och Arrendegården Månstorpet.
Slottsgrisar
Vi berättade att grisarna hade havsutsikt på Prästgården. Grisarna fortsätter att samla vykort från fräcka miljöer. Senare i sommar kommer de att gå på Gunnebo slotts marker och man kan redan se att dom ser litet märkvärdiga ut med trynena extra högt upp i luften.
Bilder: 1. Lillgalten på nya beten. 2. Sötnos och smågrisarna. 3-7. Nya området i Mölndal är varierat. buskvegetation, lövskog, gammal grässvål och gran- och blandskog. 8. De unga gyltorna går tillsammans med galten och trivs bra från första start. Partnerskap i vått och torrt.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar