onsdag 30 september 2009

Succé på torget
Torgdagen den 26 september blev en succé. Fyra sorters äppelmos från Högsbo, fantastisk saft från våran fläder och från aronia-buskarna i kvarteret, chutney på gröna tomater och mycket mer.
Som vanligt uträttade Grön kultur Högsbo och Stadsjord underverk på mycket kort tid och med knappa resurser. Vår första torgdag på Axel Dahlströms Torg blev väldigt lyckad med fina produkter och massor av kunder. Det var roligt och gav verkligen mersmak.
Många engagerade
Några veckor före torgdagen hölls möte för att sondera vad vi skulle kunna sälja på torget. Beslutet fattades att vi skulle använda kyrkans kök för att laga mat på råvaror som vi samlat på våra egna lotter och i kvarteren runt omkring. Ett äppel-team bildades som skulle jaga äpplen. Ett aronia-team utkristalliserades, en fläderbärssaftkokare utsågs, en chutney-specialist klev fram och så vidare.
Kyrkans kök
Vi hade två matkvällar i kyrkan och kokade saft och sylt och chutney. Vi är måna om att använda de bästa kök vi har tillgång tillför att skapa förutsättningar för en ren och säker produktionsapparat. Kyrkan har ett bra kök idag och om saker går enligt plan kommer kyrkan att investera i ett ännu bättre kök som kan användas för lokal livsmedelsproduktion redan nästa år.
Vänskapsblandning
Utöver kokningen utsägs ett tork-team som producerade två sorters vänskapsblandningar. Vi samlade sex sorters mynta samt citronmeliss från Högsbo, Angered och Bergsjön. Allt torkades hos Niklas Wennberg och "påsades" med fina etiketter. Dessutom torkades äpplen från Högsbo och såldes med bra framgång. På torgbordet låg också Grön kultur Högsbos receptsamling med mat plockad och odlad i Högsbo. Den kommer att växa genom åren och bilda matkultur.
Färska grönsaker nästa år
Nästa år räknar vi med att ha betydligt fler produkter på våra bord och med den här starten kommer det att behövas för nu finns stora förväntningar på fortsättningen. Mer färska grönsaker är ett självskrivet önskemål. De produkter som fanns med i år försvann med en gång.

Bilder: De gröna tomaterna från grishagen blev ljuvlig chutney. Äpplena kokades till fyra sorters mos och torkades. Aronia-saften gjorde succé. Plockar-teamet fick genast sällskap av tanter som trott att bären var giftiga. Micha och Kalle skryter om sina odlingsresultat. Kalle från Majorna var med i Högsbo och sålde stads-sylt. Ahmad från Angered bidrog med fin mynta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar