söndag 20 september 2009

Stadsjord delar scen med Hidcote Manor




International Garden Society i Skåne arrangerade trädgårdskonferens den 18 september på urläckra Kulturfabriken i Stockamöllan. Första föreläsning gavs av Mike Beeston chef för Hidcote Manor i England. Andra föreläsningen handlade om trädgården i Högsbo....
Jag har nypt min arm blå men det verkar som att det är sant. Det kändes litet som att stå i startblocken jämsides med Usane Bolt. Hidcote Manor kör ett trädgårdsrace mot/med Stadsjord i Högsbo. På första rad sitter Gunnel Carlsson från Gröna Rum och Sydsvenskans trädgårdsbloggare. Hur kunde det bli så här?
I klass med Versaille
Har ni varit på Hidcote Manor? Nej, det har inte jag heller men nu vet jag litet mer om trädgården. Den har utvecklats under mer än 100 år och sägs vara Europas näst finaste stilträdgård, efter Versaille. Bara att klippa häckarna på Hidcote Manor är ett heltidsjobb för fem personer i en månad. Man har förstås tusentals växtsorter och och rosor som doftar vidunderligt. Men det som fick mig att skriva in Hidcote på min absoluta måste-besöka-lista är att man har fattat ett strategiskt beslut att återuppbygga avdelningen för odling av nyttoväxter. Satsningen startade förra året och redan i år är man självförsörjande på många grönsaker, kryddor och frukter. Hidcote Manor driver sina egen restaurang och café och Mike Beeston säger att han är oerhört glad och stolt över satsningen.
- Nu känns det självklart att vi ska satsa på odling av mat. En trädgård som bara satsar på skönhet är ingen hel trädgård. Inför säsongen sitter Mike tillsammans med köksmästaren och chefsträdgårdsmästaren och går igenom vad köket vill ha och vad odlingarna kan erbjuda.
Ikväll kommer jag att be aftonbön för Botaniska Trädgården i Göteborg; på det att ledningen tar sig samman och gör som Hidcote fast på göteborgskt vis. Snälla knyt samman restaurang och trädgård. Utan tilltymmelse till lokal grönska i maten har vi kulturskymning.
Fint arrangemang
Trädgårdsdagarna i Stockamöllan var så fint inramade med god mat och härliga miljöer nere vid Rönne Å. Cecilia Wingård, ordförande i International Garden Society, har anledning att vara jätteglad över arrangemanget som lockade mycket folk och flera journalister. Ett av affischnamnen vid sidan av Mike Beeston var Lena Israelsson som skrivit en rad trädgårdsböcker. Hon visade bilder från nysvenskarnas odlingar i Stockholm och Göteborg. Det heter ofta att nysvenskar använder så mycket konstgödsel i sina odlingar. Men Lena menar att det är skitprat. När nysvenskarna tar tre skördar på sina jordplättar handlar det om att dom vet hur man gör. Asiaterna odlingsmodeller borde tas efter av svenskarna, tycker Lena. Odla mycket bladgrönsaker eftersom det ger mycket skörd och lång säsong.

Bilder: Mike Beeston, Cecilia Wingård och Niklas Wennberg i natten. Mike, Gunnel Carlsson och Monica på Sydsvenskan, Hönsutställning på baksidan av Kulturfabriken, se www.honshus.se. Anette Nilsson med fantastiska pumpor; 400 kilo från en gödselstad.




2 kommentarer:

  1. Anette (med pumporna ;)22 september 2009 kl. 02:29

    Hej Niklas.
    Det var väldigt intressant att höra dig berätta om stadsjord. Lycka till med fortsatta projekt och idéer.

    SvaraRadera
  2. Hejsan Niklas!
    Vill bara hälsa att ditt föredrag på fredagen var det som gjorde störst intryck på mig, mycket intressant.
    Önskar er all lycka till med era projekt (och grisar!). :o)
    ~Lydia

    SvaraRadera